HALLOWEEN TIPS

Op 31 oktober bezorgt de postbode in de VS onder het mom van 'Happy Halloween' enge pakjes en bizarre ansichtkaarten en 's avonds zijn overal feestjes waar iedereen zit te wachten op het bezoek. Dat bestaat uit eng verklede en geschminkte spoken, skeletten, monsters, mummies en heksen die 'trick or treat' roepen in ruil voor snoepjes. De elektrische lampen zijn die avond zoveel mogelijk vervangen door uitgeholde pompoenen met een waxinelichtjes. Plus natuurlijk het schijnsel van de TV waarop de nodige griezelfilms worden vertoond.

Sinds het succes van de film Halloween (John Carpenter-1978)worden ook in Nederland steeds vaker Halloweenfeestjes georganiseerd. Aanvankelijk vooral populair bij Razorhead- en SM-freaks, maar tegenwoordig ook bij de jeugd. Paul van Loon en Harry Potter missen hun uitwerking niet. Dus naast de pepernoten en het marsepein, die al weer klaar liggen voor Sinterklaas, hebben veel winkels ook pompoenen en heksenhoeden in het assortiment gestopt.

Trick or Treat, Smell my Feet, Give me Something Good to Eat.

De kans dat er hier op 31 oktober wordt aangebeld door een griezel is niet zo groot, maar voor een leuk Halloweenfeestje hoef je niet langs de deuren te gaan.

Eten, drinken en griezelen zijn van oudsher de pijlers onder Halloween. In Amerika gaan kinderen gaan met Halloween verkleed langs de deuren en krijgen fruit of snoep ('treats'). Krijgen ze niets, dan halen ze kattenkwaad ('tricks') uit. Net als vroeger toen de druïden aan de deur om een aalmoes vroegen. Als de mensen iets afstonden, werden ze beschermd tegen boze geesten. Zo niet ....

Een leuk feestje voor de aanloop naar 31 oktober is een pompoenparty. Pompoenen uithollen is een glibberige bezigheid maar het resultaat -Jack- is leuk. Activiteiten als een pompoenenrace hindernisbaan met pompoen op je hoofd) of kegelen (met pompoen flessen omrollen) en pompoengerechten maken het feestje compleet.

Het meest voor de hand liggende Halloweenavondje is een griezelig etentje. Nodig wat kennissen uit, versier de kamer en maak toepasselijke hapjes en drankjes. Bijvoorbeeld met handwiches, ogen (gevulde lychees), hersenen (rode bloemkool) en zwarte pasta met natuurlijk bloed (aardbeiendrank) als drinken.

Een stapje verder is een gekostumeerd feest. Daarbij mag de TV aan, als er maar een griezelfilm vertoond wordt. Onderdeel van zo'n feest is bijvoorbeeld de Bezemdans, een variatie op stoelendans. De aanwezigen moeten een bezem doorgegeven. Als de (enge) muziek stopt is degene die de bezem vasthoudt DE HEKS en die moet dan een opdracht uitvoeren.

Donker, eng en geestig zijn de steekwoorden voor een Halloweenfeestje. Om een feestruimte snel om te toveren tot een spookhuis is een rol zwart bouwplastic een goed begin. Ideaal om te verduisteren, als tafelkleed en om de ongewenste inrichting aan het oog te onttrekken. De juiste verlichting komt van kaarsen, maar een blacklight en een 'volle maan plafondlamp' mogen eigenlijk ook niet ontbreken. Als er op Halloweenfeest gedanst wordt hoort er ook een stroboscoop bij (zo'n flitslamp waardoor iedereen schokkerig lijkt te bewegen).

De verdere aankleding hangt een beetje af van het soort feest en de leeftijd van de bezoekers. Er zijn decordoeken te huur waarmee je in één keer een hele wand in Halloweensfeer brengt. Geschikte thema's zijn een heksenkring, een tovenaarsschool of iets met spookjes. Echt eng wordt het met een kerkhof (grafstenen, skeletten) of een vampierkelder (kist, vleermuizen).

Accessoires die het altijd goed doen: nepspinnen (met webben), glow-in-the-darks en een dampende kookketel. Plaatjes van pompoenen of ogen zijn goede onderzetters en placemats. Enge geluiden en muziek zorgen ervoor dat iedereen in de juiste sfeer binnenstapt. Laat ook buiten iedereen zien dat er binnen Halloween gevierd wordt: de pompoenen met lichtje naast de deur mogen niet ontbreken...

En niet alleen de ruimte moet aangekleed worden, ook de feestvierders!

De Heks verreweg het populairste Halloweenfiguur. Logisch want voor heksen is Halloween een officieel erkende feestdag. Een echte heks hoeft zich natuurlijk niet te vermommen, maar verkleedpartijen maken van Halloween echt feest. Niet-heksen die heks willen spelen dossen zich meestal uit als sprookjesheks: zwarte kleding, puntmuts en cape, lange neus, kromme nagels, een afstotelijk gebit en een wrat. Ook de tovenaarsleerling (HP) is tegenwoordig een favoriet verkleedfiguur, maar daarmee loop je nu natuurlijk wel het risico uitgelachen te worden (ha, ha - die is verkleed als Balkenende). Misschien toch meer iets voor carnaval...

Met Halloween kom je het beste voor de dag als griezel: als vampier, zombie, mummie, duivel, monster van Frankenstein of wandelend skelet. In alle gevallen met een flesje theaterbloed voor wat special effects. Als dat je stijl niet is kan je kiezen om je voor te doen als een 'eng beest': weerwolf, vleermuis, zwarte kat, spin of raaf. Andere toepasselijke uitdossingen voor Halloween: als spook (de makkelijkste vermomming), als pompoen (niet handig, wel lekker warm), beul, lijkgraver of vogelverschikker.

Voor verschillende Halloweenfiguren is de feestkleding eenvoudig zelf te maken: een laken met twee gaten maakt een spook en met een paar rolletjes verband tover je zo een mummie tevoorschijn. Als zelf maken lastig wordt is huren een optie; er zijn verschillende kledingverhuurbedrijven met een grote collectie griezelpakken. Vaak inclusief de bijbehorende pruik en eventuele hoed. Bij de meeste uitdossingen hoort ook een aangepast gezicht. De feestwinkel heeft een ruime keuze aan schmink, gebitjes, wimpers, snorren, baarden en andere waarmee iedereen onherkenbaar kan veranderen.

Als dat te lastig is bestaat er een scala aan (plastic en rubber) maskers. Denk in de feestwinkel ook aan de accessoires die het griezelfeest compleet maken zoals theaterbloed en misschien een paar leuke practical jokes als een afgehakte vinger of een wegrollend oog.

HAPPY HALLOWEEN!

Luchas Feestartikelen