kom gezellig op de koffie...koffiequiz

ben je een koffieleut of leuter je maar wat bij de koffie?

 1. Op een goede espresso ligt een schuimig laagje, de crŔme.
 2. De beroemde roman uit 1860 van Multatuli (Eduard Douwes Dekker) heet voluit 'Max Havelaar of de koffyveilingen der Nederlandsche Handelsmaatschappij'.
 3. Aan een koffieplant groeien bessen met een rood schilletje en zoet, sappig vruchtvlees. In het hart zitten twee harde zaden, ieder in een vliesje, omgeven door een harde schil. Voor onze koffie worden alleen de zaden gebrand en gemalen.  
 4. Het eerste kopje bonenkoffie werd (waarschijnlijk) gedronken in al-Makkha in Jemen. Al ver daarvoor werd in Kefa (Kaffa)  een drank gedronken die getrokken was van koffiebladeren. Ook gebruikten de Kefanen koffiebessen om op te kauwen. In  1897 werd het koninkrijk Kaffa bij EthiopiŰ gevoegd. 
 5. In sommige oude kookboeken wordt een koffielepel als inhoudsmaat gebruikt voor circa 5 cc. 
 6. Koffieroest (Hemileia vastatrix) is een plantenziekte die in de 19e eeuw de koffiecultuur van Java en Ceylon verwoestte en sinds 1970 ook in Zuid-Amerika voorkomt.
 7. in Palermo zijn de resten van het klooster Convento dei Cappuccini een belangrijke attractie. De cappuccino dankt zijn naam wel aan de kapucijnermonniken (of nog preciezer aan de kap op hun hoofd)
 8. Koffiedik, de natte prut na het zetten van koffie, was ten tijde van de Romeinen nog onbekend. Koffiedikkijkers zeggen maar wat en hoe langer zij dat doen, hoe dunner het dik wordt. Koffiedik geldt wel als erkende grondverbeteraar met als bijkomend voordeel dat katten er een hekel aan hebben.  
 9. Cafe´ne (of Coffe´ne) staat als een analeptica op de dopinglijst door de stimulerende werking op de hersenen, het hart en de bloedsomloop waardoor de vermoeidheid en slaapbehoefte wordt verminderd. De eigenschappen van wekaminen (bijvoorbeeld amfetaminen) lijken op cafe´ne: minder vermoeidheid, slaap en honger en een grotere motorische activiteit, maar deze middelen werken op het centrale zenuwstelsel. Een cortico´de is een ontstekingsremmer en een analgeticum is een roesmiddel of pijnstiller. Overigens bevatten veel pijnstillers ook cafe´ne.
 10. Er zijn ongeveer tien koffierassen die voor consumptie geteeld worden. Coffea Arabica is verreweg de meest genuttigde koffiesoort. Arabica komt hoofdzakelijk uit Latijns-Amerika. Meestal wordt een melange gemaakt met de koffiesoort Robusta (veelal uit Afrika).  
 11. Koffiedrinkers nuttigen behalve cafe´ne (1 kopje koffie bevat de hoeveelheid van ruim twee glazen cola) ook veel mineralen. TNO berekende wat vijf kopjes koffie betekent voor de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid en kwam tot de volgende resultaten: kalium (ca 26%), niacine (ca 15%), magnesium (ca 12%), ijzer (ca 10%) en mangaan (ca 10%).
 12. de meeste koffie wordt 's ochtends gedronken en aan het begin van de avond is er opnieuw een consumptiepiek. Maar uit onderzoek blijkt dat er geen moment van de dag is dat er geen koffie gedronken wordt. Het is altijd koffietijd!

[vorige pagina] [naar boven] [beginscherm] [koffielinks]