2-2-2 en andere linksAlexander  

‘O, Willem Alexander, ik ben verliefd op jou
 Jou wil ik en geen ander, je bloed is 't mooiste blauw
 De prinsen van Oranje, heb ik altijd begeerd
 En gratis kaviaar en champagne, lijkt mij ook niet verkeerd’

(Wilhelmus van Wil Robijn - Utrechts Nieuwsblad)

Willem-Alexander (Claus George Ferdinand) leidt aan sarcoïdose, een ziekte die nogal eens leidt tot lusteloosheid. Maar de ziekte is sinds de behandeling in 1991 onder controle en afgezien van de neiging om soms iets uit te zetten, lijkt er met de lichamelijke gesteldheid van Willem-Alexander niets mis. Want hij schaatste de Elfstedentocht, bedwong bergen en de Chinese Muur en hij liep de marathon.

Willem-Alexander is niet moeders mooiste (die eer gaat volgens veel vrouwen naar broer Constantijn) maar hij zal niet eindigen als een vrijgezel. Nadat eerdere affaires met Yolande Adriaansens, Paulette Schröder, Barbara Boomsma en Emily Bremers niet op koninklijke steun konden rekenen, lijkt hij nu met Máxima Zorreguieta een serieuze kandidaat-koningin te hebben gestrikt. Daarmee vergaat het Willem-Alexander beter dan de naamgenoten in zijn familie.

Willem Alexander (Frederik Constantijn Nicolaas Michiel) werd geboren in Soestdijk als zoon van koning Willem II en koningin Anna Paulowna. Na zijn studie in Leiden maakte hij carrière in het leger. Even zag het er naar uit dat deze Alexander in de voorsporen zou treden van koning-stadhouder Willem III, door te trouwen met prinses Victoria, de latere koningin van Engeland. Maar Alexander leed aan TBC. Hij verhuisde naar het zonnige Madeira om beter te worden en overleed daar op 29-jarige leeftijd als vrijgezel.

Ook koning Willem III (Alexander Paul Frederik Lodewijk) en koningin Sophia noemden hun derde zoon Willem Alexander (Karel Hendrik Frederik). Door de vroege dood van zijn broers Maurits en Willem werd Alexander de Prins van Oranje, de toekomstige koning. Ook deze Alexander kwakkelde nogal met zijn gezondheid en in 1884 stierf hij, 32-jaar jong en ongehuwd.

Dat was bijna het einde van de Oranjemonarchie, tot een snelle grondwetswijziging de troonsopvolging mogelijk maakte voor het zwakke geslacht in de persoon van de toen vierjarige Wilhelmina. Na het overlijden van Willem III in 1890 hield zijn tweede vrouw Emma als regentes de troon warm tot Wilhelmina achttien was. De koning werd een vrouw en meer dan een eeuw en vier vorstinnen later is dat nog steeds zo.

Alexander is afgeleid van de Griekse naam Alexandros en betekent afweerder der mannen oftewel beschermer.

[vorige pagina] [beginscherm] [oranjelinks] [maximalinks]