Buren

Het monumentale plaatsje Buren, de parel van de Betuwe, is een echt Oranjestadje. Philips Willem, de zoon van Willem van Oranje en Anna van Egmond, was de eerste Oranje die in Nederland geboren werd in 1554. Maria van Nassau stichtte er een weeshuis, waar nu het museum van de Koninklijke Marechaussee gevestigd is. Het raadshuis biedt onderdak aan museum Buren en Oranje met een beroemde verzameling Oranjecuriosa, zoals de schaatsen waarop Willem van Buren de Elfstedentocht reed.

Op de stadswal van Buren maalt De Prins van Oranje (een molen), terwijl de Burense jeugd naar de Koningin Beatrixschool gaat en de oudjes hun dagen slijten in verzorgingstehuis Oranjehof. Voor de toeristen is er verzorging in Hotel-Cafe-Restaurant De Prins.

W.A.van Buren is in Den Haag de buurman van zijn moeder de koningin. Het herenhuis van Willem-Alexander op nummer 66 grenst aan het paleis Noordeinde. De prins kocht het monumentale pand voor het vriendenprijsje van 750.000 gulden van zijn oma en liet het voor een veelvoud van dat bedrag renoveren voordat hij er in 1995 introk.

Buren spelen een bijzondere rol in ons land. Zo hebben onze oosterburen hechte familierelaties met ons koningshuis. Maar als je ver genoeg terugzoekt hebben de meeste autochtone Hollanders wel een Germaanse voorvader.

Onze zuiderburen waren niet zo lang geleden zelfs nog even onze landgenoten. Maar na een flinke familieruzie in de vorige eeuw zijn de verhoudingen bekoeld. Er werd een grens getrokken, die vooral in Brabant bij Baarle-Nassau bizarre trekjes heeft. Aan de Belgische gebiedjes Baarle-Hertog in Nederland is nog een beetje te zien hoe de kaart van Europa er vroeger heeft uitgezien. De relatie met de Belgen is weer aanzienlijk verbeterd. De grenzen zijn alleen papier, Euro2000 organiseren we samen en Brussel biedt onderdak aan Máxima. Beter een goede buur dan een verre vriendin…

De naam Bernhard is samengesteld uit het Germaanse Bern (beer) en hard (sterk)

[vorige pagina] [beginscherm] [oranjelinks] [maximalinks]