enzovoort

‘Wij Beatrix, bij de gratie Gods, Koningin der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau, enz. enz. enz
Allen, die deze zullen zien of horen lezen, saluut! doen te weten: Alzo …
Zo is het, dat Wij, de Raad van State gehoord, en met gemeen overleg der Staten-Generaal, hebben goedgevonden en verstaan, gelijk Wij goedvinden en verstaan bij deze:
…’

(Nederlandse wettekst)

Beatrix Wilhelmina Armgard ondertekent alle officiële stukken met haar naam in meervoudsvorm en drie keer enzovoort. Kijk maar in het paspoort dat u van haar in bruikleen kreeg. 

Het enz. enz. enz staat voor een trits adellijke titels: Prinses van Lippe-Biesterfeld, Markies van Veere en van Vlissingen, Graaf van Katzenelnbogen, Vianden, Diez, Spiegelberg, Buren, Leerdam en Culemborg, Burggraaf van Antwerpen, Baron van Breda, Diest, Beilstein, de stad Grave, het land van Cuyk, IJsselstein, Cranendonck, Eindhoven, Liesveld, Herstel, Warneton, Arlay en Nozeroy, Erf- en Vrijheer van Ameland, Heer van Borculo, Bredevoort, Lichtenvoorde, 't Loo, Geertruidenberg, Clundert, Zevenbergen, Hooge en Lage Zwaluwe, Naaldwijk, Polanen, Sint Maartensdijk, Soest, Baarn, Ter Eem, Willemstad, Steenbergen, Montfoort, Sint Vith, Bütgenbach, Daasburg, Niervaart, Turnhout en Besançon.

Haar echtgenoot, Claus George Willem Otto Frederik Geert, heet Prins der Nederlanden en Jonkheer van Amsberg. Geen Koning, want volgens de grondwet is de Koning het staatshoofd. 

Eigenlijk is dat een staaltje van geslachtsdiscriminatie, want bij de inhuldiging van Willem-Alexander als Koning der Nederlanden, promoveert zijn echtgenote van Prinses naar Koningin. Dan is het blijkbaar wel duidelijk dat zij in de schaduw staat van Wij Willem IV, bij de gratie Gods, Koning der Nederlanden, Prins van Oranje-Nassau enz. enz. enz.

Het Nederlandse paspoort is behalve een reisdocument ook een handzaam (maar slecht leesbaar) boekje over de vaderlandse geschiedenis

[vorige pagina] [beginscherm] [oranjelinks] [maximalinks]

 

Enz., Enz., Enz.<br>Buys
Enz., Enz., Enz
bij BOL.COM