ƒ

‘God zij met ons’
(randschrift gulden)

De spreuk op de zijkant van onze munten is niet bedoeld als een zegen op het ontvangen en uitgeven van geld, maar het randschrift is ontstaan toen de florijnen nog van edelmetaal waren. Het was een voorzorg tegen het afslijpen van de randjes. Een wapen dus tegen onze schraperigheid. Het randschrift blijft ook bestaan op de euro’s die we vanaf 2002 in de portemonnee krijgen, maar alleen op de Nederlandse twee-euromunt. De Munt in Utrecht is al volop bezig met het slaan van de drie miljard Nederlandse euromunten en op de munten die u in 2002 ontvangt staat dan ook het jaar 1999, 2000 of 2001. De kop van Beatrix is op de één en twee-euromunt gehalveerd, dus bijna identiek aan de huidige gulden. Voor de eurocenten is een nieuw ontwerp gemaakt met haar volledige profiel.

Koningin Beatrix, prinses Juliana en de prinsen Claus, Bernhard en Willem-Alexander zijn uitkeringstrekkers. Zij ontvangen jaarlijks een uitkering uit de schatkist om hun hofhouding te betalen. Ook de paleizen waarin zij wonen en werken worden door de Staat betaalt. De uitkering wordt per jaar vastgesteld en is in 2000 voor Beatrix ƒ7,6 miljoen, Juliana ƒ2 miljoen, Willem-Alexander ƒ1,8 miljoen, Claus ƒ1,5 miljoen en voor Bernhard ƒ 1,2 miljoen.

In 1999 stond in het Amerikaanse blad Forbes dat onze koningin Beatrix als rijkste vrouw ter wereld gepasseerd was door de beursstudente Melissa, echtgenote van William (Bill) Gates III van het koninkrijk Microsoft. Het vermogen van onze koningin werd door Forbes geschat op 5,2 miljard dollar. Daarmee was zij nog wel de koploper in het klassement van ‘oude monarchen’. Vakgenoten uit Monaco, België, Zweden en zelfs Engeland werden aanzienlijk armer ingeschaald. Haar Engelse collega Elizabeth stond te boek voor ‘slechts’ 450 miljoen dollar.

Het Nederlandse blad Quote berekende het vermogen van Beatrix en kwamen tot de slotsom dat de koningin in 1999 goed was voor slechts 6,6 miljard gulden. Maar in maart 2000 stond Beatrix weer met 11,3 miljard gulden in de rijkaards-top 50 van de Britse Sunday Times. Misschien is Máxima al meteen begonnen met haar beleggingsadviezen…

Toch is voor de meeste andere Oranjes Nederland niet echt het beloofde land; zij kiezen liever voor een vorstelijk salaris in het buitenland. Meestal wordt er dan over de hoogte van het loon erg geheimzinnig gedaan, maar af en toe lekt er iets uit. Zo konden we lezen dat Bergkamp van Arsenal ƒ 5,3 miljoen salaris ontving in 1998, dat Seedorf bij Real Madrid al goed was voor ƒ 3,5 miljoen schoon en dat Kluivert voor ruim ƒ 5 miljoen op de loonlijst staat bij Barcelona. Inclusief reclame-inkomsten krijgen zij dus een riant staatshoofdenhonorarium. Hopelijk verdienen ze het…

Geld maakt niet gelukkig, gelukkig maken ze geld

[vorige pagina] [beginscherm] [oranjelinks] [maximalinks]