H2O

‘In Nederland bestaat een luxe situatie. We zetten de kraan aan en er komt water uit van hoge kwaliteit. Verder is onze waterhuishouding op orde. Al bij een defect met kleine verhoging van de waterstand in de rivieren staan we klaar om van een ramp te spreken. Misschien dat niet iedereen in Nederland beseft dat in een groot deel van de wereld de toestand niet dezelfde is als bij ons’.
(prins Willem-Alexander)

Met het begin van het nieuwe millennium is onze Aarde is in het zodiakteken Waterman (Aquarius) gekomen. Op aanraden van vader Claus heeft Willem-Alexander zich op watermanagement gestort: ‘Water is toch iets fantastisch moois. Het is een primaire levensbehoefte. Het is gezondheid, het is milieu, het is transport. Er is een gevecht tegen water en een gevecht voor te weinig water. Je kan er echt alles mee doen en bovenal is het zeer oer-Hollands’.

De naam Holland komt van Holtland (houtland). Het westen van het huidige Nederland was vroeger een bosrijk veengebied. Onze voorouders ontwaterden het veen en langzaam maar zeker zakte Holland in de bodem. Door de uitvinding van molens en gemalen ging de bodemdaling helemaal hard. Na duizend jaar ligt Holland niet meer twee meter boven de zeespiegel, maar bijna twee meter eronder. Met als triest dieptepunt natuurlijk de Alexanderpolder. Nederland werd een hol land en Willem-Alexander gaat er iets aan doen.

Na een gedegen voorbereiding, met meer dan een jaargang Waterkampioen (volgens Freek de Jonge de vakliteratuur van de kroonprins) was Willem-Alexander in maart 2000 voorzitter van het Wereld Water Forum. Hij maakte indruk met zijn deskundigheid en schroomde niet ook politici op hun verantwoordelijkheden te wijzen. Voor de leken gaf hij een kernachtige samenvatting van het wereldwijde waterprobleem: 'Te veel, te weinig, te vuil’

Willem-Alexander zette dus water als het probleem van de 21e eeuw op de politieke agenda. En dat terwijl hij kort geleden nog niet wist hoe hij zijn roeping als watermanager moest combineren met zijn werk voor het IOC: ’Behalve in het zwembad zou ik het niet weten’. Hij hoeft in elk geval niet bang te zijn voor botsende belangen als hij als IOC-er naar Australië gaat want het water in de olympische zwembaden is politiek correct: voor het zuiveren wordt geen chloor gebruikt maar ozon.

Hopelijk kan Willem Alexander er een paar medailles omhangen bij Van den Hoogenband en de andere Oranjezwemmers. En als de Holland Acht het Atlanta-goud verdedigd zal Willem Alexander ook wel aan het water zitten. Hij is zeker van de partij op het VOC-schip Batavia, dat als Nederlands Olympisch paviljoen dienst doet in de haven van Sydney.

De Oranje is de grensrivier tussen Namibië en Zuid-Afrika. Aan de monding ligt Oranjemund, het belangrijkste diamantgebied van Namibië

[vorige pagina] [beginscherm] [oranjelinks] [maximalinks]