Internet

'Het gevaar dreigt, dat de jeugd te veel leeft in een virtuele wereld'
(Willem Alexander in de Telegraaf)

Met Ritzen Koeriers, waarbij studenten met OV-jaarkaart voor het transport zorgden, deed prins Bernhard junior de nodige ervaring op als ondernemer. Daarna stortte zich als Bernhard van Oranje in de nieuwe economie via het internetbedrijf Clockwork en de webwinkel Shop.nl. Met succes, want de internetpoot Scaramea van een grote verzekeringsmaatschappij (niet de oranjesponsor en vooral bekend van Noknok) zag er wel wat in. Het bedrijf fuseerde en Bernhard jr. is nu mededirecteur van een bedrijf met zon 100 medewerkers. Hij betrok gelijk een nieuw kantoor in de recent gerenoveerde Oranjekerk in de Amsterdamse Pijp, die door de ontkerkelijking nu gedeeltelijk als bedrijfsruimte wordt verhuurd.

Ook zijn neef Willem-Alexander zit graag op het net en gaat zelden zonder laptop op pad. Toen de organisatie van het Wereld Water Forum zich klaarmaakte om hem de werking van de computer uit te leggen, zat Willem-Alexander al te chatten.

Maar verder is de belangstelling van onze Oranjes voor Internet niet al te groot. Pas eind vorig jaar werd het koninklijke loket van postbus 51 vervangen door een eigen website. Een nogal saai en braaf plaatjesboek in vergelijking met bijvoorbeeld de site van het Britse Koningshuis of het Witte Huis.

Door de trage opstelling van de Rijksvoorlichtingsdienst waren de meeste aansprekende domeinnamen al gekaapt. Oranje dotcom is van wijnhandel en slijterij Oranje, gevestigd in Schiedam aan de Oranjestraat (het adres voor uw Oranjebitter!?). Oranje.nl wordt door KPN Telecom gebruikt als link naar de info over het Nederlands Elftal die ook op voetbal.nl staat. Oranje.org biedt toegang tot supporterssites van Nederlandse sporters. Voor Oranje.nu wordt nog een koper gezocht. Shop.nl van Bernhard jr was een van de eerste webwinkels, maar dreigt nu overvleugeld te worden door de eigentijdse concurrent hot-orange.com

Beatrix.nl leidt naar het fonds waarvan zij de beschermvrouwe is, maar via Claus.nl komt u in een partycentrum. WillemAlexander.nl is niet in gebruik, maar eigendom van de Defensie Telematica Organisatie. Maxima.nl is een financieel adviesbureau. 

Voor een oranjezoektocht op Internet is de Oranje.pagina.nl een goede start. Hier staan links naar tientallen sites, zowel koninklijk als sportief.

In A Clockwork Orange (boek Anthony Burgess; film Stanley Kubrick) wordt de menselijkheid uitgebannen door hightech

[vorige pagina] [beginscherm] [oranjelinks] [maximalinks]