Kampioen

‘Samen zijn we sterk, Eendracht maakt machtig
 Hoe een klein land groot kan zijn, is dat niet prachtig
 Nederland oh Nederland, Jij bent de kampioen
 Wij houden van Oranje, Om zijn daden en zijn doen
 Straks als het Rood-Wit-Blauw, Voor ons wordt gehesen
 Dan zijn wij 'n groot gezin, Met goud zijn wij geprezen’
(Wij houden van Oranje - André Hazes 1988)

...
Maar ook al behoren onze voetballers tot de succesvolste exportproducten en lijdt heel Nederland bij elk toernooi aan oranjegekte, echte kampioenen worden we zelden. Tot nu toe is het slechts één keer gelukt, bij het EK van 1988 in Duitsland. In 1976 bracht het EK brons, maar verder heeft Oranje het nooit verder geschopt dan een halve finale (in 1992). Strafschoppen werden Oranje fataal, net als trouwens bij het vorige EK in de kwartfinale.
...
We vertrouwen er maar op dat Frank het onderdeel penalty's goed heeft geoefend en dat zijn spelers wel scoren als er echt iets op het spel staat. Als de oranje-elf faalt is dat jammer, maar niet fataal, want we houden genoeg andere oranjekampioenen over waarvoor we kunnen juichen.

Naar schatting zullen zo’n 300 Nederlandse sporters afreizen naar Australië van wie de meeste zich nog niet definitief gekwalificeerd hebben. We noemden al de voetballers van Jong Oranje. Maar zo strijden ook de volleyballers in juli voor een laatste kans om naar Sydney te mogen en daar hun olympisch goud te verdedigen. Dat geldt ook voor de Holland Acht (onze roeiers). 

De hockeyers (ook olympisch kampioen) zijn al geplaatst. Andere potentiële kampioenen zijn onze goudvissen (want de titel Waterkampioen is geregistreerd door de ANWB), Van den Hoogenband en de andere zwemmers en zwemsters. Ook Anky van Grunsven lijkt klaar voor goud. En tussen de wielrenners (Rabo-oranje) en judoka’s zit ook vast wel een Oranje met de kwaliteiten om een Olympisch kampioen te worden.

Na de Olympische Spelen krijgen we nog de Paralympics, waarop de Nederlanders zeker tot de top horen. Dat geldt ook voor onze valide sporters op het bevroren water, waarbij het natuurlijk wel jammer is dat zij niet in oranje schaatsen. 

Geen echte kampioen, maar wel een soort oranje-sporter is Jos Verstappen. Zijn oranje Formule 1-bolide wordt gesponsord door Orange, een Engels telecombedrijf. En voor wie alleen voetbal als een sport beschouwt: FC Volendam, de noodlijdende totodivisieclub uit het palingdorp, is ook erg oranje.

Een kampioen is niet alleen iemand die het beste is in sport, maar ook een voorvechter of een verdediger.

[vorige pagina] [beginscherm] [oranjelinks] [maximalinks]