Leeuw

‘Hup Holland Hup Laat de Leeuw niet in z'n Hempie staan
 Hup Holland Hup Trek 't Beessie geen Pantoffels aan
 Hup Holland Hup Laat je uit het Veld niet slaan
 Want een Leeuw op Voetbalschoenen Kan de hele Wereld aan.’
(Hup Holland Hup- Jan de Cler ca. 1947)

Het Oranje op de groene zoden speelt voor God en Vaderland en voor het Nederlands Bijbelgenootschap is dat aanleiding om een speciale EK-versie uit te brengen van het Evangelie van Marcus. In het boek staan niet alleen bijbelteksten maar ook interviews met ‘christenvoetballers’ over hun goddelijke hulp. Marcus is bekend als de evangelist die vaak als een leeuw gesymboliseerd wordt.

Al sinds de oudheid wordt de leeuw gezien de verbeelding van kracht en bescherming. Christus is ook wel bekend als de Leeuw van Juda. Verschillende koningen kozen de leeuw als symbool van hun goddelijke kracht. Ook de Nassaus waren dol op leeuwen. Het stamwapen uit de 12e eeuw is een staande leeuw en het wapen van Willem de Zwijger telde maar liefst vier leeuwen. Het wapen met de koninklijke leeuw werd bij de stichting van het Koninkrijk ook het rijkswapen.
...
Ook voor de Nederlandstalige Belgen heeft de leeuw een speciale betekenis. De Leeuw van Vlaanderen is het symbool van het verzet tegen de Fransen (lees Walen) en de Vlaamse Leeuw het officiële volkslied van Vlaamse Gemeenschap. Het beruchte Vlaams Blok heeft daarbij zelfs voor de kleur oranje gekozen.

Inmiddels hebben de Belgen en Nederlanders zich weer verenigd en kwam het zelfs tot een paring van de nationale symbolen. Uit de mascottes van de Nederlandse- en Belgische voetbalbond werd een nakomeling geboren: een leeuwenwelp met zwart, geel, rood, wit en blauwe manen, bokkenhoorns en duivelstaart met de naam Benelucky. Waarmee we weer terugkeren naar de vroege middeleeuwen, toen de Duivel vaak als leeuw werd uitgebeeld.

Astrologische Leeuwen zijn geboren tussen 23 juli en 22 augustus en worden talenten toegedicht als vastberadenheid (grenzend aan koppigheid) en creatief talent. Goede eigenschappen voor een voetballer en dus jammer dat Boudewijn Zenden als enige Leeuw geselecteerd is in Oranje.

De NOS heeft voor Euro 2000 de hulp ingeroepen van Paul de Leeuw. Met Mart Smeets en Jack van Gelder verzorgt hij de triopresentatie van Studio EK. Het voetbal/amusementsprogramma kopieert de succesformule van Villa BVD waarmee Frits Barend, Henk van Dorp en Jan Mulder tijdens het WK in 1988 het gat in de kijkcijfermarkt vonden. Want behalve van God en Vaderland gaat het natuurlijk vooral om de centen. De prijzen voor tv-reclame tijdens Euro 2000 hebben een nieuw record gebroken. De Nederlandse Leeuw heet Loekie…

Het sterrenbeeld Leeuw wordt beheerst door de (oranje) zon, die hem een vurig enthousiasme en een ijzeren zelfvertrouwen verleent

De enige leeuw van de koninklijke familie is prinses Irene die op 5 augustus geboren werd. Door haar leeuwengedrag heeft zij haar positie in het Huis van Oranje verspeeld.

[vorige pagina] [beginscherm] [oranjelinks] [maximalinks]