Nederland

‘Wien Neerlands bloed in de adres vloeit  Van vreemde smetten vrij
 Wiens hart voor land en koning gloeit  Verheff’ de zang als wij:
 Hij stell’ met ons, vereend van zin
 Met onbeklemde borst Het godgevallig feestlied in
 Voor vaderland en vorst’

(Nederlands volkslied 1815-1932 - Tollens/Wilms)

Nederland werd in 1815 een koninkrijk met de Prins van Oranje als koning en Wien Neerland Bloed als volkslied. Dankzij koningin Wilhelmina werd het lied in 1932 vervangen door het Wilhelmus(het Duitse Bloed). Het oude volkslied leefde nog een tijdje door als een veredeld clublied van de NSB, maar is nu gelukkig vrijwel vergeten.

Nederland heeft een oppervlakte van 41532 vierkante kilometer, waarvan 7643 vierkante kilometer water is. Er wonen bijna 16 miljoen mensen (de Postbankreclame is niet voor ons allemaal), waaronder een kleine duizend met de achternaam Oranje. De meeste huizen zijn gebouwd met oranje bakstenen en veel huizen hebben ook een oranje pannendak. Want rivierklei is in Nederland een belangrijkste delfstof.

Voor veel mensen (zelfs Nederlanders...) is Holland hetzelfde als Nederland, maar Noord– en Zuid Holland vormen echt maar een relatief klein deel van het land. Vooral Friezen hameren fanatiek op hun volkscultuur, met eigen taal en volkslied. Terwijl het toch vooral dankzij de Friezen is dat Nederland bestaat. Want Willem Frederik, de stadhouder van Friesland, trouwde met Albertine Agnes, de dochter van de jongste zoon van Willem de Zwijger. Toen Willem III kinderloos overleed ging de Oranje-erfenis naar Friesland.

Willem Frederik en Albertine Agnes woonden in Oranjewoud, een dorp in de schaduw van Heerenveen. In Oranjewoud zetelt nu een gouden tulphotel en een beauty– en kuurcentrum. Het landgoed is een BV.

In Drenthe ligt Middenveld, een gemeentelijke verzameling dorpen waarvan Beilen de bekendste is. Middenveld wordt doorsneden door het Oranjekanaal met daaraan een gehucht waar straatnamen niet nodig zijn. Het is de favoriete bestemming voor veel jonge Nederlanders: Oranje. Een voormalige fabriekshal is met honderden kermisattributen omgebouwd tot een overdekt attractiepark: Speelstad Oranje.

Daar kan Oranjedorp in Holland (Nieuw Dordrecht) niet tegenop!

De naam Nederland komt van het Duitse Niederland, een aanduiding voor het lage gebied (tegenover Oberland voor het hoge gebied)