Oranje

Wat wij zien als oranje zijn lichtgolven van electromagnetische energie van 590 tot 640-miljoenste millimeter. Oranje is (na rood) de tweede hoofdkleur van het kleurenspectrum. In de kleurenleer vormt oranje een tweeklank met blauw, dus de combinatie Oranje-Nassau zit kleurtechnisch in ieder geval goed. Dat blijkt ook als je je ogen sluit nadat je naar een oranje vlak heb gekeken. Er blijft dan een blauw nabeeld op het netvlies achter. 

Oranje wekt associaties op met warmte, geestdrift, vurigheid, intimiteit, vrouwelijkheid, erotiek, avondzon, vruchtbaarheid en sinaasappels. Oranjerood (scharlaken) is de kleur met het maximum aan warme, actieve energie. Reclamemakers gebruiken graag oranje om een product als rijp, schitterend, stralend of warm aan te prijzen. De grondlegger van de kleurenleer, Johannes Itten, waarschuwt wel dat het feestelijke oranje gemakkelijk vervalt tot trots oppervlakkig vertoon. Een beetje wit erbij en de kleur verliest zijn karakter en met een beetje zwart vervalt oranje in dof-dor-bruin.

Allesweter Johan Cruijff zei in 1989 over de oranje tenues: ‘In mijn ogen speelt het Nederlands elftal in de verkeerde shirts. De shirts moeten agressief zijn, de kleur is iets te flets, het Nederlands elftal moet in een keiharde kleur oranje spelen, het publiek moet met de ogen knipperen zodra de spelers het veld betreden.... Wanneer het Nederlands elftal 's avonds speelt, moet men witte broeken dragen, dat oogt sneller, normaal gesproken zie ik liever zwarte broeken.... De spelers moeten zich lekker voelen in het shirt, de kleur oranje leent zich er voor om een mooi shirt te maken.’ JC zal dus wel tevreden zijn met de nieuwe door Rijkaard gekozen feloranje shirts met zwarte broek.

Volgens de eigentijdse Duitse kleurenadviseuse Karin Hunkel duidt oranje als lievelingskleur op speelse levensvreugde en jeugdigheid. Iemand met een afkeer van oranje, misgunt zichzelf of anderen tijd en ruimte, leidt aan stress en heeft de neiging om dingen, mensen, situaties en gedachten krampachtig vast te houden. Dat gaat vaak gepaard met seksuele problemen, want men kan seks niet spontaan en ongedwongen als erotisch beleven.

Oranjehaters hadden waarschijnlijk ouders die niet begrepen dat de seksuele gevoelens van een kind een uiting van creativiteit zijn. De associatie van genitaliën met angst en afwijzing is als kind in de kleur oranje verpakt en verdrongen. Oranje staat voor erotiek en een creatieve invulling van het leven en als het de oranjehater toch nog lukt om oranje in het reine te komen, dan kan het leven alsnog zijn zonnige kanten laten zien. 

In de jaren zeventig moesten de talrijke aanhangers van Bhagwan Rajneesh zich kleden in oranje-rood. Het is ze niet zo goed vergaan. Misschien dat de Hare Krisnha’s zich daarom bij voorkeur hullen in vaaloranje lakens. In de afgelopen twee decennium werd het bescheiden oranje lintje in het haar of op de revers tijdens Koninginnedag verdrongen door compleet oranje outfits. Bij sportwedstrijden waarin Nederlanders acteren zijn de tribunes gevuld met oranje geschminkte en bepruikte koppen op in oranje gehulde lijven. Tijdens de laatste voetbalkampioenschappen werden zelfs hele woonwijken oranje versierd. Het trendblad Dutch signaleert onder de kop Oranje Vrijstaat-Alarmfase 1 nu ook een doorbraak van oranje in de mode. Zij noemen de waarschuwingsfase tussen stoppen en doorrijden een uitstekende verbeelding van de ambiguïteit van de tijd: gevaarlijk, positief, koningsgezind of extreem fout. Oranje wordt getypeerd als Easy Sitting en Vogue, in combinatie met rood als Hartstocht en Gevaarlijk en aangevuld met groen zelfs very Very Vogue.

De eerder genoemde Karin Hunkel ziet daar wel iets positiefs in, want volgens haar helpt een oranje omhulsel bij lichamelijke klachten zoals menstruatiepijn en darmziekten en bij psychische problemen zoals afgenomen creativiteit, seks zonder erotiek en stress. Zij adviseert tijdens een depressieve bui oranje met geel te dragen voor nieuwe levensenergie. Oranje helpt ook tegen vermoeidheid en bij spanningen. Zij waarschuwt echter tegen overdrijving, want de kleur kan zo heftig stimuleren dat het iemands werkelijke krachten verre te boven gaat. Oranje in huis geeft een sfeer van warmte, energie en gezelligheid. Het verbetert het prestatievermogen, houdt alert en in combinatie met geel stimuleert het ook de eetlust. 

Nederland bruist dus van de energie!

Blauw bloed, de aanduiding voor koninklijke afkomst, geldt zeker voor het Huis van Oranje-Nassau, want blauw is de kleur van de Nassaus

[vorige pagina] [beginscherm] [oranjelinks] [maximalinks]