Philips

Philips-aandelen heten kortweg flippen. De naam Philips wordt als voor– en achternaam gebruikt, met Ph of een F aan het begin, met of zonder S aan het eind en soms gecombineerd met een andere naam.

Philibert was de laatste Prins van Oranje uit het geslacht Chalon. Hij had geen kinderen en toen hij sneuvelde werd het prinsdom Orange van Renatus van Nassau, later bekend als Rene Chalon. Ook hij sneuvelde kinderloos (in de Champagne) en Orange werd van de elfjarige Willem van Nassau. Die noemde zijn eerstgeboren zoon Filips. Op 13-jarige leeftijd werd Filips ontvoerd naar het hof van koning Filips II van Spanje. Hij kreeg een streng katholieke opvoeding, met de bedoeling hem tegen Willem De Zwijger uit te spelen. Twaalf jaar nadat zijn vader in opdracht van Filips II was vermoord, toen hij 41 was, mocht Filips naar Nederland terugkeren. De naam Filips (of Philips) werd daarna door de Oranjes gemeden.

Van Almonde, in 1644 geboren in Den Briel, heette ook Philips. Hij werd niet zo bekend als Heyn, De Ruyter of Tromp, maar hoort zeker thuis in het rijtje van Oranjehelden. Ook hij veroverde de zilvervloot, 74 jaar na beroemde actie van Piet Heyn.

Maar onze bekendste Philips is toch wel die gloeilampenfabriek uit het zuiden des lands. Anton Philips stichtte in 1891 de Eindhovense lampenfabriek die zou uitgroeien tot een multinational. Philips begreep ook dat zijn personeel brood en spelen wilde en in 1913 werd de Philips Sport Vereniging opgericht. Uit deze personeelsvereniging ontwikkelden zich verschillende zelfstandige sportclubs. PSV is vooral bekend van de succesvolle voetbalclub, maar levert bijvoorbeeld ook de zwemmers voor het Nederlands team. Het Philips-bestuur werkt tegenwoordig in de hoofdstad en het bedrijf is sponsor bij tal van oranje-evenementen. Vriendinnen van Oranje, de vrolijke vrouwen bij de middenlijn tijdens interlands, is ook een idee van Philips.

Onze koninklijke oranjes kijken met belangstelling naar de buren. Het onverwachte huwelijk van prins Filip met Mathilde d'Udekem d'Acoz heeft de verdeelde Belgen weer even verenigd en van de nogal anonieme kroonprins een echte BB (Bekende Belg) gemaakt. Het rumoer rond de bekentenis van het slippertje van de koning was op slag vergeten en Beatrix nodigde het Belgisch koningspaar snel uit voor een staatsbezoek om de strategie voor het huwelijk van haar zoon te bespreken.

De naam Philips komt van het Griekse Philippos, een samenstelling van Phileoo (liefhebben) en hippos (paard). Philips is dus paardenliefhebber

[vorige pagina] [beginscherm] [oranjelinks] [maximalinks]