Sinaasappels

Oranje is een afgeleide van het Latijnse Aurantium. De Grote Van Dale omschrijft oranje als de kleur van rijpe sinaasappels. In veel talen is het woord voor de kleur oranje en de vruchten hetzelfde: orange (onder andere Engels en Frans), naranja (Spaans), laranja (Portugees), arancia (Italiaans) of pomerance (Tsjechisch).

Ons woord sinaasappel komt van het Franse Pomme de Sine of China-appel. Sinaasappels zijn planten uit het geslacht Citrus, met citroenen, grapefruits, limoenen en mandarijnen als familie. De grootste Citrussoort is de pompelmoes, met de toepasselijke naam Citrus Maxima. De vriendin van de kroonprins is dus al een beetje familie van de Oranjes.

De Oranjeboom, Citrus Aurantium, is een symbool van het Huis Oranje-Nassau. De boompjes staan zomers in kuipen in de tuin bij het paleis en in de winter in een speciale kas (de oranjerie). De Oranjeboom produceert een geurige witte oranjebloesem en kleine zure sinaasappels, die meestal oranje-appels worden genoemd. De schillen kunnen gesuikerd worden (oranjesnippers) of verwerkt tot marmelade. Oranjebitter is brandewijn met een extract van de schillen. De vruchten en schillen worden verder toegepast als grondstof voor limonade, likeur, cosmetica, parfum en drukinkt. De Oranjeboom is ook bekend als West-Indische pomerans en Curaçaose oranje. De sinaasappels die wij eten en drinken zijn zoete sinaasappels van het geslacht Citrus Sinensis.

In veel huiskamers staan oranjeboompjes als kamerplant, maar deze planten zijn geen familie van de sinaasappel. Ze horen tot het geslacht van de nachtschade. De kleine witte bloemetjes in het voorjaar zijn geen echte bloesems en de oranje-rode vruchtjes zijn in werkelijkheid giftige bessen. Niet geschikt voor Jus d’Orange!

De rijksappel is één van de kroonjuwelen, samen met een scepter, zwaard, banier en een kroon (die nooit gedragen wordt)

[vorige pagina] [beginscherm] [oranjelinks] [maximalinks]