Trouw

Op 6 juli 2000 trouwt Prins Bernhard junior met Anette Sekrève bij de burgerlijke stand en twee dagen later in de kerk. Het paar heeft formeel toestemming gevraagd voor het huwelijk. Aan de ouders, maar ook aan het parlement. Want als een Oranje trouwt zonder goedkeuring is hij of zij niet langer lid van het Koninklijk Huis. Dat lot trof ook zijn tantes Irene en Christina. 

Bij het huwelijk zullen de camera’s niet alleen op het paar gericht zijn, maar zeker ook op de gasten. Het vorige royalty-huwelijk van prins Maurits en Marilène (het Marilènium) speurden de paparazzi vooral naar Emily. Dit keer zullen ze het niet zo moeilijk hebben, want Willem-Alexander kan zich nu in het openbaar vertonen met Máxima. Zal zij het trouwboeket vangen?

7 februari 2001 is een mooie dag voor het huwelijk van Willem-Alexander en Máxima. Het is dan precies honderd jaar geleden dat zijn overgrootmoeder Wilhelmina trouwde met prins Hendrik. Een huwelijk in het teken van de minima, want alle armen kregen bij die gelegenheid een tegoedbon voor levensmiddelen.

Maar voor het zover is moet er nog heel wat geregeld worden. Bij het vragen van toestemming zijn er wat argumenten tegen Máxima. De verschillen in geloof (‘twee geloven op een kussen, daar slaapt de Duivel tussen’) en de rol van haar vader tijdens de Vileda-junta. Uit opiniepeilingen bleek dat het overgrote deel van het volk daar niet wakker van ligt. Een belangrijk argument voor het huwelijk is natuurlijk dat we dan een nationale feestdag hebben.

Maar de volksvertegenwoordigers denken er misschien anders over en ook kerkelijke leiders hebben wellicht hun bedenkingen. Het M&M-huwelijk leidde immers achteraf in de kerkbanken tot heftige discussies. Verder heeft koningin Beatrix de laatste jaren nogal wat wetten ondertekend die het voor buitenlanders erg lastig maken om zich in Nederland te vestigen. Aan de voorwaarde uit de Wet Integratie Nieuwkomers, een inburgeringcursus met 600 uur Nederlandse taal en maatschappijoriëntatie, wordt inmiddels gewerkt. Lastiger wordt de Wet Voorkoming Schijnhuwelijken, want Willem-Alexander ontvangt een uitkering. Meestal is dat een grond om een huwelijksverzoek te wijzigen.

Ook als het huwelijk voltrokken wordt, zijn er nog wat vervelende zaken om rekening mee te houden. Als de relatie binnen drie jaar stukloopt of Willem-Alexander in die tijd overlijdt, moet Máxima Nederland verlaten. Maar de eventuele kinderen mogen natuurlijk wel hier blijven. Want Nederland is een gastvrij land!

In Nederland wordt het staatshoofd niet gekroond maar ingehuldigd. Hij moet zweren trouw te zijn aan de grondwet

[vorige pagina] [beginscherm] [oranjelinks] [maximalinks]