x-y

Nederland is vol vertrouwen over Euro 2000. In een NIPO-peiling in maart 2000 zei 28% te geloven dat oranje kampioen wordt. 16% denkt dat Nederland tweede wordt. Slechts 4% van alle ondervraagden zei dat Nederland in 1e ronde wordt uitgeschakeld.

Toch is statistisch gezien die kans het grootst. De FIFA houdt een klassement bij van alle interlandresultaten. Nederland bungelde in de FIFA-ranking van maart 2000 op de 19e plek. In de voorronde moet het afrekenen met TsjechiŽ (dat na BraziliŽ op de tweede plaats staat), Frankrijk (de nummer drie) en met Denemarken (twaalfde).

Voor Nederland pleit het feit dat de organisator verhoudingsgewijs vaak wint: van de tien eerdere EKís werden er vier gewonnen door het organiserende land. Maar dat voordeel moeten we wel delen met de Belgen.

Misschien is God met ons, want Euro 2000 begint voor Oranje op pinksterzondag 11 juni. Pinksteren is gewijd aan de Heilige Geest (ĎIets dat op vuur geleek en zich in tongen verdeeld op ieder van hen neerzetteí) en hopelijk heeft Oranje met het heilige vuur, want van de eerste tegenstander, TsjechiŽ, werd nog nooit gewonnen. De vorige ontmoetingen eindigden in 0-0, 1-1 en 1-3.

In de finale van het vorige EK gingen de Tsjechen pas in de verlenging van de finale onderuit tegen de Duitsers. Succes tegen deze rood-wit-blauwe brigade is het halve werk, want historisch gezien doen we het tegen de volgende tegenstanders beter.

Op 16 juni speelt Nederland uit in de Kuip tegen Denemarken, de rood-witte kampioenen van 1992. Er werd tien keer gewonnen van de Denen, acht keer eindigde de strijd onbeslist en even vaak werd er verloren. Tijdens het EK van 1992 werd Nederland in de halve finale via strafschoppen uitgeschakeld door de latere kampioen Denemarken.

Na de loting voor Euro2000 schrapten Nederland en Frankrijk in allerijl hun geplande onderlinge oefenwedstrijd. De laatste Oranje-tegenstander in de voorronde is de huidige wereldkampioen, op woensdag 21 juni in de ArenA. In het verleden won Oranje acht keer van de rood-wit-blauwe Fransen, verloor het zeven keer en drie keer bleef de strijd tegen de Europees kampioen van 1984 onbeslist. Maar ook hier een kanttekening: Het EK van 1996 eindigde voor Nederland in de kwartfinale omdat Frankrijk toen beter was in het nemen van strafschoppen.

Als we de 1e ronde doorkomen speelt Nederland in de kwartfinale waarschijnlijk tegen ťťn van de volgende tegenstanders: Spanje (4e van de FIFA-lijst), Duitsland (5), Noorwegen (6), RoemeniŽ (8), Engeland (11), JoegoslaviŽ (12), ItaliŽ (14), Portugal (15) of Zweden (16).
...

Tijdens Euro 2000 kleurt Nederland het niet alleen oranje, maar ook blauw; nog nooit werd zoveel politie gemobiliseerd

[vorige pagina] [beginscherm] [oranjelinks] [maximalinks]